wiklundwiklund på Den Fantastiska Platsen

»Har du nånsin känt avundsjuka på luften som bär bollarna?
Tröttnat på de skarpa hörnen?

wiklundwiklund tänker sig ett rum för jonglören och den fjärde dimensionen, en plats där svindel och panduro kämpar tillsammans.

ww gillar när det är lite kantigt, brokigt och flerhövdat. Skav och skevheter är bra, liksom färg och mönster. Att man ska kunna sitta på deras verk är självklart. Det är en tillåtande och underfundig estetik, som ibland utmanar normen för vad som anses vackert.

ww har samarbetat som konstnärer i tjugo år. Deras arbetsprocess har utvecklats och förädlats över tid. De har lång erfarenhet av att initiera, driva och organisera projekt i olika skalor och material – från scenografi till stora offentliga rum. Katarina har en bakgrund som konstnär och Susanna är utbildad arkitekt. Förutom att de råkar ha samma efternamn delar ww också ett särskilt intresse för rum. Dess möjligheter och förutsättningar har alltid varit utgångspunkt för deras kreativitet och skapande.

De träffades när de arbetade med scenografi och möttes i sin lite avvaktande och observerande relation till rum. Det är en bärande del i deras samarbete och estetik. ww:s intresse och lojalitet är alltid med platsen och människorna som rör sig där. De spionerar, observerar och lyssnar – helst över lång tid. Detaljer, baksidor, associationer och annat tumlas genom ww:s eftertänksamma och finurliga arbetsprocess. I deras verk samsas gärna olika uttryck och tidsepoker. Lek och allvar, fantasi och verklighet får existera parallellt. ww har en säker och personlig estetik men inte en stil som man genast känner igen, de upprepar sig aldrig.

Som konstnär och arkitekt med uppdrag i det offentliga rummet har de nytta av sina kunskaper och kontakter från scenen och vice versa. ww leker ofta med sina olika roller, kunskaper och kompetenser för att hitta alternativa perspektiv och lösningar. Den lekfullheten kommer även till uttryck i deras inställning till material, form och färg. De behärskar alla material och alla rum. Samarbete och samskapande är en integrerad del av deras arbetsmetod.

Veronica Hejdelind