This Is The Still Space presenterar

Tomorrow Officially Sucks But Today's The Best

TOSBOT

Educated Ether, en artificiell intelligens tränad av konstnärsduon Saloranta & de Vylder, har agerat dramatiker och dramaturg i denna vagt postapokalyptiska scenkonstföreställning där vi får följa en musiker, en operasångare och en akrobat i en gestaltning av det som är livet. Genom koreografi, sång, och akrobatik möter vi karaktärerna i deras känslor och mänskliga åtaganden – som att starta ett band, sälja försäkringar på en flygplats eller beskriva tillvarons outgrundlighet.

”Vi har varit i Stockholm för att jobba med Björk och det har varit en fantastisk upplevelse. Det finns ingen väg tillbaka till det vi hade innan. Det är över för alltid. För bara en dag sedan började vi prata om att starta ett band. Det ska heta Starseed.”

Saloranta & de Vylder (Olle Strandberg Colling och Sara de Vylder) ville skapa en scenkonstföreställning som kliver utanför deras eget kreativa ramverk men ändå rymmer deras personliga tonalitet och uttryck. De matade därför en egenutvecklad, icke-kommersiell AI-språkmodell med Olle Strandberg Collings samlade texter. Språkmodellen fick namnet Educated Ether och tränades för att skriva scenbeskrivningar och instruktioner. Educated Ether skapade ett råmanusmaterial som sedan tolkades av ett kreativt team med Saloranta & de Vylder i spetsen och utformades till TOSBOT*.


*AI:n Educated Ether som har hjälpt till att skriva föreställningen döpte den också till den långa titeln ”This is the Still Place Presenterar: Tomorrow Officially Sucks but Today is the Best (TOSBOT)”. Vi säger “TOSBOT” för enkelhetens skull.

Educated Ether

Educated Ether är en storskalig språkmodell (AI) framtagen av datavetaren och den framstående språkmodellsutvecklaren Kajsa Norin tillsammans med Saloranta & de Vylder. AI:n är tränad på Olle Strandbergs texter från det senaste decenniet för att lära sig hans tonalitet och tankegångar. Den stora skillnaden mellan Educated Ether och mer generella språkmodeller är hur den är skapad för att nå en specifik spetskompetens i syfte att fungera som en personlig konstnärlig AI-assistent. Den är en artificiell intelligens som till skillnad från de kommersiella modellerna tillåts förbli rå och ofiltrerad i sitt uttryck och tillåts skapa i en miljö säreget fri från omvärldens dominerande idéer och tankesätt.

Konstnärlig ledning och koreograf
Olle Strandberg Colling

Med
Methinee Wongtrakoon, Maja Frydén, Andreas Tengblad

Rum & kostym
Katarina Wiklund

Ljuskoncept & renderingar
Christoffer Jansson

Ljusdesign
Julia Jäntti

Komposition & ljuddesign
Andreas Tengblad

Luftdesign
Sara de Vylder

Texter & instruktioner
Educated Ether

AI-utvecklare
Kajsa Norin

Art direction & grafisk formgivning
Albin Holmqvist

Foto & film
Erik Pousette

Utvecklare
Johan Hemgren

Ljuskonsultation
Wilhelm Belin

Producent
Sara de Vylder