Another Sunset | Jay Gilligan

Under residenset kommer Jay Gilligan / Shaking The Sky utveckla performancet Another Sunset.

Another Sunset är en performance där jonglering möter livemusik. Enligt kvantmekaniken kan ljus uppvisas både som en partikel och ett vågljus, som är det grundläggande elementet för hur vi uppfattar jonglering. I relation till ljudvågor blir färger en visuell målning av ljuden genom de jonglerade föremålen.

Detta är första gången i historien som en formell tolkning av färg inom jongleringskonsten har gjorts. Tidigare har jonglering handlat om form – både på föremålen som jongleras och mönstren de gör i luften. De första stegen i Jay Gilligans fokusering på färg började för 8 år sedan med tillverkning av specialfärgade jongleringsobjekt. Huvudspåret i designen är samlingar av föremål i många olika nyanser av samma färg. Att jonglera med mönster med dessa färger gör att publikens ögon kan se specifika detaljer i ett trick, samtidigt som hela mönstret blir synligt.

Titeln “Another Sunset” syftar på hur en tittare kommer att uppleva verket. Solnedgångar ger en chans att observera små förändringar över en längre tidsperiod. Denna typ av tid ligger utanför den normala teatraliska rytmen och börjar utvecklas till den typ av tid som är närmare associerad med utställningar eller installationer. Föreställningen ramas dock in av berättelser om gravitation och det är genom dessa ögonblick som föreställningen tillgängliggörs.

Om Jay Gilligan

Jay Gilligan har uppträtt i 38 olika länder, turnerat solo och samarbetat med kompanier som Spiegelworld, The Gandini Juggling Project, Cie Jérôme Thomas, Les 7 doigts de la main, Cirkus Cirkör, Cie Ea Eo och Cirque du Soleil. Han är tidigare lektor i jonglering vid Dans och Cirkushögskolan i Stockholm (2000-2019) och har gett ut en bok om samtida jonglering med titeln “5 Catches”.
Hans senaste verk, “REFLEX”, spelades Off-Broadway i New York City och är hans magnum opus. Showen är en hyllning till en livstid ägnad åt jonglering som konst. Den väver samman jongleringens historia med berättelser om rymdprogrammet och rymdresor. Jay driver också kompaniet Kapsel, som främst turnerar i Sverige och ett internationellt turnerande bolag som heter “Shaking the Sky”.
För mer information besök:

www.kapsel.se
www.reflexshow.com
www.shakingthesky.com